Προσωπικό
Γιάννης Χρέμμος
ΔΕΔΔΗΕ
Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών
Ο Γιάννης Χρέμμος αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) με την υψηλότερη βαθμολογία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) για το έτος 2022. Το 2007 ολοκλήρωσε στην ίδια Σχολή διδακτορική διατριβή με αντικείμενο την «Ηλεκτρομαγνητική ανάλυση της σύζευξης οπτικών κυματοδηγών και συντονιστών με μεθόδους ολοκληρωτικών εξισώσεων» έχοντας λάβει υποτροφίες από τα Ιδρύματα Αλέξανδρου Ωνάση και Ευγενίδου και προσφορά υποτροφίας από το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Η διδακτορική του έρευνα βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Χωραφά και με μία από τις 12 διεθνείς υποτροφίες της IEEE Lasers and Electro-Optics Society.
Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών του ΕΜΠ (2008-2011), ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης (2011-213) και στο Max-Planck-Institut für die Physik des Lichts (Erlangen, 2013-2015) και ως επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen (Guangzhou, 2017).
Έχει δημοσιεύσει 51 επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά (πρώτος συγγραφέας στα 40), 25 ανακοινώσεις σε συνέδρια, έχει λάβει 2.240 αναφορές με h-index 21 (Google Scholar), και έχει επιμεληθεί ως κύριος εκδότης και συνεισφέρει ως συγγραφέας στο συλλογικό έργο «Photonic Microresonator Research and Applications” (Springer). Αποτελέσματα της έρευνά του στην πολυπλεξία οπτικής στροφορμής έχουν δημοσιευτεί 2 φορές στο κορυφαίο περιοδικό Φυσικής Physical Review Letters και κατοχυρωθεί σε σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Έχει διδάξει μαθήματα Φυσικής, Ηλεκτρομαγνητισμού, Οπτικών Ινών και Ηλεκτρολογίας στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και στη Σχολή Διαβιβάσεων, ενώ κατά τα 3 τελευταία έτη έχει διδάξει Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία ως συμβασιούχος ΠΔ 407 και ως εντεταλμένος διδάσκων της Σχολής ΗΜΜΥ ΕΜΠ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην ηλεκτρομαγνητική και κυματική θεωρία με εφαρμογές στην κλασική και κβαντική Οπτική και Φωτονική.
Από το 2015 εργάζεται στον ΔΕΔΔΗΕ, αρχικά στη Διεύθυνση Περιφέρειας Νησιών και στο αντικείμενο της προστασίας δικτύων και υποσταθμών μέσης τάσης, στη συνέχεια ως Υποτομεάρχης Ανάπτυξης της ίδιας Διεύθυνσης με αντικείμενο την ανάπτυξη του Δικτύου και τη σύνδεση παραγωγών ΑΠΕ, ενώ από το 2023 βρίσκεται στον Κλάδο Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Διεύθυνση Δικτύου, όπου και εστιάζει σε μελέτες τεχνικών απωλειών του Δικτύου από τη θέση του Τομεάρχη Ενεργειακής Αποδοτικότητας.