ΔΙΑΛΕΞΗ 22-05-2025 «Προστασία έναντι υπερτάσεων Σύγχρονων Δικτύων Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας»

Πέμπτη 22 Μαΐου, 18:30 μ.μ.,
Αμφιθέατρο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
Πανεπιστημιούπολη ΖΕΠ, Κοζάνη
Η Διάλεξη οργανώνεται στο πλαίσιο του Επαγγελματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών: “Σύγχρονα Ηλεκτρικά Δίκτυα Διανομής – ΔΕΔΔΗΕ”
Ο Δρ. Θωμάς Τσοβίλης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Υψηλές Τάσεις με έμφαση στην Προστασία έναντι Υπερτάσεων» και είναι Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Θωμάς Τσοβίλης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 24 Φεβρουαρίου 1983 και μεγάλωσε στον Ωρωπό Πρέβεζας. Απέκτησε το Δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών το 2005 και το Διδακτορικό Δίπλωμα στην περιοχή των Υψηλών Τάσεων το 2010 από το ΑΠΘ.
Εργάσθηκε ως διευθυντικό στέλεχος στο Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της Raycap, όπου διετέλεσε διευθυντής των εργαστηρίων ισχυρών ρευμάτων στη Δράμα (2012-2015) και στη Λιουμπλιάνα (2016-2018) και συντόνισε τη σχεδίαση και παραγωγή διατάξεων προστασίας έναντι υπερτάσεων. Ως ανώτερο στέλεχος της εταιρείας παρακολούθησε ταχύρρυθμο πρόγραμμα του Harvard Business School σχετικά με τη διαχείριση πνευματικής ιδιοκτησίας και την καινοτομία σε βιομηχανικά προϊόντα.
Από τον Ιούνιο του 2018 είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ και διδάσκει τέσσερα προπτυχιακά και δύο μεταπτυχιακά μαθήματα σε θέματα που σχετίζονται με την Τεχνολογία Υψηλών Τάσεων. Υπηρετεί ως Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και έχει διατελέσει Επιστημονικός Υπεύθυνος σε περισσότερα από 20 ερευνητικά έργα.
Είναι Ανώτερο Μέλος (Senior Member) του IEEE (Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών) και Συντονιστής διασύνδεσης με τη Βιομηχανία του IEEE Ελλάδας. Υπηρετεί ως Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού IEEE Transactions on Power Delivery. Έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση δύο διεθνών συνεδρίων υπό την αιγίδα του IEEE στην Ελλάδα σε θέματα που άπτονται της επιστήμης του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια και έχει εννέα διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ). Έχει διακριθεί με υποτροφία από την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ το 2007. Το 2019 και το 2022 βραβεύθηκε σε διεθνή διαγωνισμό του IEEE για έρευνα με εφαρμογή στη βιομηχανία.